Zoeken in deze blog

zondag 27 mei 2012

De Diyanet


De Diyanet is kortgezegd een Turkse stichting die moskeeën helpt. Eigenaars van een moskee kunnen de moskee bij de Diyanet aanmelden. Dit heeft voordelen en nadelen. Een nadeel is dat de moskee dan van de Diyanet is en dat de eigenaren alles moeten overleggen. Maar het voordeel is dat ze dan geld van de Diyanet kunnen lenen voor onderhoud van de moskee.
Uiteindelijk moeten ze dit wel terugbetalen, maar het is natuurlijk handig om het te kunnen lenen. Je moet dus niet in de war raken en denken dat de moskee geld van de Diyanet krijgt, wat ik eerst dacht.
De Diyanet is opgericht in 1924, na het afschaffen van kalifaat. De officiële Turkse naam is Diyanet İşleri Başkanlığı, wat letterlijk ‘Voorzitter van Religieuze zaken’ betekent. Alles wat er in de Diyanet gebeurt, wordt door één persoon geleid, een soort president dus. Er zijn er al vele geweest, maar nu (sinds 2010) is het Mehmet Görmez.
Ik vind de Diyanet een erg goede stichting. Toen wij in de moskee waren is ons verteld dat het erg veel kost om een moskee helemaal bij te houden en netjes te houden. Ik snap dat het voor de eigenaren moeilijk is om aan al dat geld te komen en dat is dus precies de reden dat de Diyanet er is; zo kunnen de eigenaren van de moskee geld lenen en hebben ze dus langer de tijd om het geld dat nodig is bij elkaar sparen (er hangt in de moskee ook een collectebus, daar halen ze ook geld voor onderhoud uit). Ik vind de Diyanet een mooi idee om de moskeeën verder te helpen.

Door: Maud

Geen opmerkingen:

Een reactie posten