Zoeken in deze blog

zondag 27 mei 2012

Het Rachelmonument

Den Haag heeft twee Joodse kindermonumenten: één bij het Rabbijn Maarsenplein en één in het Museon. "Rachel weent over haar kinderen" is de naam van het in de tentoonstelling hangende monument in het Museon.
Het beeld hing oorspronkelijk in de MULO-school in Den Haag. Joodse kinderen kregen hier na de lagere school hun vervolgopleiding. Omdat de MULO-school gesloopt werd, werd Rachel weent over haar kinderen naar een andere school in Den Haag gebracht. Na een tijdje werd die school ook gesloopt en het monument hangt nu nog steeds in het Museon. Aan het Rabbijn Maarsenplein hangt ook de replica van de gedenkplaat.
Het beeld is gemaakt ter nagedachtenis aan de Joodse kinderen in Den Haag, die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.
Onderaan het monument staat het jaartal 5703; het jaartal waarin in Den Haag de deportaties van Joodse kinderen zijn begonnen volgens de Joodse jaartelling. Verder staan er op het monument een huilende moeder afgebeeld, een tekst in het Nederlands en een tekst in het Hebreeuws. In die tekst staat: "Daar is een stem gehoord in Rama. Een klage, een zeer bitter gewoon, Rachel weent om haar kinderen".
De ontwerper van het beeld is Theo van der Nahmer.

Door: Nancy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten