Zoeken in deze blog

vrijdag 23 maart 2012

Levi Lassen

Jacques Levi Lassen werd in februari 1884 als Jacob Levi geboren in het Duitse Bergen. Hij was het vierde en jongste kind van Mozes Levi en Fanny Hahn.
Jacobs twee oudere broers waren al op jonge leeftijd uit hun ouderlijk huis vertrokken en geëmigreerd. Nadat hij zijn einddiploma had behaald van de "Realschule der Israëlitische Gemeinde" en zijn vader was gestorven, moest Jacob voor het inkomen van het gezin zorgen.
Hij ging voor Siegmund Strauss werken, een groot winkelbedrijf in textiel. Toen er in 1904 een winkel van Siegmund Strauss werd geopend in Den Haag, werd Jacob er de baas van en kwam zo dus in Nederland terecht.

Hoeveel mensen bezoeken de Moskee?

Vandaag, tijdens het Tweedeklassenproject, zijn we in een Moskee in Den Haag geweest, hier zag ik dat alle moslims tijdens het bidden op de grond knielen (er zijn bijna geen stoelen en soms moet je je eigen kleedje meenemen). Op het tapijt waren kleine ruimtes ingedeeld, voor elke moslim één. Hieraan kon je aflezen hoeveel moslims er precies in de Moskee passen.

De kleuren van het Hindoeïsme

Toen ik met school in de Dew Mandir was, heb ik gezien dat de kleuren in het Hindoeïsme erg belangrijk zijn. De hindoes geloven dat er in elke kleur positieve en negatieve energie zit. Voor bijna elk ritueel is er een speciale kleur.
Zo heb je de kleur wit, dit wordt altijd gedragen bij een crematie of begrafenis. Witte kleding draagt de minste negatieve energie bij zich. En daarom is die kleur bij een crematie het meest gepast. Ook de kleur rood is belangrijk. Dit is de kleur van de godin Durga.