Zoeken in deze blog

donderdag 29 maart 2012

De preekstoel in de Moskee


Deze blog gaat over de preekstoel in de moskee.De moskee waar wij zijn geweest heet Mescidi Aksamoskee. De preekstoel is bedoeld voor de imam (‘een voorganger in het gebed’). Er waren twee preekstoelen; de eerste was klein en leek te zweven, maar eigenlijk zat hij vast aan de muur en hij had een ladder die naar de zitplaats leidde. De tweede was een hele grote en had een lange trap die naar de zitting leidde. Ze waren allebei van hout gemaakt en hadden een lak laagje waardoor de preekstoelen glansde.

De Minaret

Vandaag bracht ik met mijn klas een bezoek aan een moskee. Schoentjes uit, op sokken zeggen ze. Prima. Iedereen doet braaf zijn schoenen uit en gaat in de grote moskee op het tapijt zitten. Alles wat ik daar zag, voldeed niet aan de eisen die Geert Wilders stelde.

De geschiedenis van de Aqsa Moskee


Het is woensdag 14 maart 2012 en klas 2C komt bij de Turkse Aqsa Moskee in Den Haag. Daar vertelt een bestuurslid ons over de geschiedenis van deze Turkse Moskee:

De gemeenschap van een Mandir

Eergisteren moest de hele tweede klas als onderdeel van de projectdagen, naar een mandir, waaronder mezelf. Het was de bedoeling dat we daar met de tram heen gingen. Dus ik ging met een paar vrienden naar de mandir, uiteraard met de tram. Maar dankzij de tram kwamen we te laat. Daarna moesten mijn jaargenoten en ik naar andere bijzondere plekken in Den Haag wandelen en vervolgens bezoeken. Een dag eerder hoorde ik dat ieder een blog moest schrijven (waar ik dus nu mee bezig ben) met ieder een eigen onderwerp. De onderwerpen moesten gaan over dingen van de bezochte plekken. Waaronder dus mijn onderwerp, de gemeenschap van een Mandir.

De Hindoeïstische goden

Het hindoeïsme kent wel duizenden verschillende soorten goden. Ik ga nu de belangrijkste paar goden beschrijven:

Brahma: Brahma is wat voor de Christenen de heilige drie-eenheid is. Brahma wordt afgebeeld met vier gezichten om zijn speciale kwaliteit de tonen. Brahma heeft vier gezichten omdat hij regeert over alle vier de windstreken.

Vishnu: Vishnu word gezien als de God die alles in het universum beschermt. Vishnu wordt afgebeeld als een man met vier armen. Sommige verbeelden dat hij rijdt op een adelaar, Garuda, samen met zijn vrouw Lakshmi. Sommige hindoes geloven ook in avatara’s (incarnaties van God) en dat Vishna tien keer op aarde komt in een andere vorm of avatara, om de wereld te redden.

Shiva: Shiva is de god van de vernietiging. Alles op aarde moet een keer vernietigt worden, en daar zorgt Shiva voor. Shiva wordt afgebeeld met vier armen, en in een hand een drietand en een cobra. Ook rijdt hij op een stier.

Ganesha: Ganesha neemt hindernissen weg en is de beschermheilige voor reizigers. Ook bidden hindoes voor Ganesha wanneer ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of wanneer ze gaan verhuizen. Ganesha wordt afgebeeld met een als hoofd een olifantenkop.

De grafsteen van Spinoza


Baruch Spinoza werd op 24 november 1632 in Amsterdam geboren. Hij overleed in Den Haag op 21 februari 1677. Op 25 februari 1677 begeleidden zes karossen en een groot aantal aanzienlijken het stoffelijk overschot naar de Nieuwe Kerk aan het Spui waar het, niet ver van het graf van Jan de Witt, werd bijgezet. Het grafmonument ligt vlakbij de Nieuwe kerk in Den Haag.