Zoeken in deze blog

woensdag 4 april 2012

De Joodse school

Iedereen gaat wel is naar het centrum. De meeste mensen kennen dan ook het Rabbijn Maarsenplein. Daar dichtbij zit de Bezemstraat. Daarom werd het vroeger ook het bezemplein genoemd. Vroeger zat er op dat plein geen eettentjes en mooie woningen maar onder andere een school die heel belangrijk was. Daarover ga ik nu iets vertellen:

Op de Bezemstraat waren er veel verschillende scholen. Waaronder in 1928, toen er een lagere school gebouwd. Veel Joodse kinderen gingen daar naartoe. De school was verdeeld in 3 verschillende gebouwen. Op de scholen werden niet alleen normale vakken gegeven zoals rekenen en taal maar ook werd er Joods en godsdienstonderwijs gegeven. Op Joodse feestdagen kregen de kinderen ook vrij van school. Maar vanaf 1942, was het verplicht dat de Joodse kinderen naar die school gingen. Toen kwam er de 2e Wereldoorlog. Heel veel Joodse kinderen werden toen gedood. Het plein is sinds 2006 vernoemd naam Rabbijn Isaac Maarsen. Maarsen was de opperrabbijn van Den Haag sinds 1925. Dat betekent dat hij de joodse geleerde was van Den Haag. Het plein werd naar hem vernoemd omdat hij is vermoord.


Vele mensen weten dit verhaal niet meer. Ik wist ook niet dat er zo’n verhaal achter zat. Ik loop er vaak langs en had niet verwacht dat het er vroeger zo was. Ik vind het wel een boeiend verhaal wat je wel hoort te weten. Zeker als je in Den Haag woont.
Door: Yveline

Geen opmerkingen:

Een reactie posten