Zoeken in deze blog

vrijdag 23 maart 2012

Levi Lassen

Jacques Levi Lassen werd in februari 1884 als Jacob Levi geboren in het Duitse Bergen. Hij was het vierde en jongste kind van Mozes Levi en Fanny Hahn.
Jacobs twee oudere broers waren al op jonge leeftijd uit hun ouderlijk huis vertrokken en geëmigreerd. Nadat hij zijn einddiploma had behaald van de "Realschule der Israëlitische Gemeinde" en zijn vader was gestorven, moest Jacob voor het inkomen van het gezin zorgen.
Hij ging voor Siegmund Strauss werken, een groot winkelbedrijf in textiel. Toen er in 1904 een winkel van Siegmund Strauss werd geopend in Den Haag, werd Jacob er de baas van en kwam zo dus in Nederland terecht.

In 1911 opende hij een eigen winkel in de Zoutmanstraat (Den Haag). Hiermee had hij groot succes, doordat hij ruwe zijde uit China ging importeren. Het ble
ek dat Jacob veel talent voor de handel had.
In 1920 (na de Eerste Wereldoorlog) besloot Jacob dat hij zich permanent in Nederland wilde vestigen en hij vroeg een Nederlands paspoort aan. Jacob Levi heette vanaf nu Jacques Levi Lassen. Hij kocht een villa aan de Stadhouderslaan (Den Haag) waarin hij ging wonen met zijn moeder en twaalf jaar oudere zus Pauline. In 1939 liet Jacques Levi Lassen een bomvrije kelder bouwen onder het gebouw van Siegmund Strauss aan de Grote Marktstraat. Hiervoor ontving hij een Koninklijke onderscheiding: de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Toen het in 1940 steeds gevaarlijker werd in Den Haag in verband met de oorlog, vluchtte Jacques Levi Lassen (op sterke aandrang van zijn medewerkers) via Portugal en Frankrijk naar New York, waar hij de hele oorlogstijd verbleef. Na de oorlog, in 1946, koos hij ervoor om weer in Den Haag te gaan wonen. Toen hij aankwam, zag hij tot zijn grote verdriet een vrijwel ontvolkte joodse buurt. Hij besloot panden aan de Gedempte Gracht te kopen om zo een nieuwe winkelstraat te doen herrijzen.
Maar waardoor is Jacques Levi Lassen nou zo bekend geworden? Wat heeft hij gedaan waardoor zo veel mensen van hem hebben gehoord?
Het antwoord op deze vraag is: Stichting Levi Lassen.
Op 24 juni 1957 richtte Jacques Levi Lassen de stichting ‘Levi Lassen’ op. Hiervan was hij tot aan zijn dood (op 5 maart 1962) het enige bestuurslid.
In stond dat Jacques Levi Lassen de stichting zijn hele vermogen naliet.

Het doel van Stichting Levi Lassen is: het financieel ondersteunen van organisaties en projecten die zich inzetten voor sociale en economische rechtvaardigheid. Wel willen ze dat minstens twee derde van de uitkeringen van de stichting naar joodse organisaties gaat.
Vijf jaar na de dood van Jacques Levi werd er een monument onthuld aan de Gedempte Gracht, waarop staat: “Gedenk wat Amalek u deed…. en vergeet het niet.” Dit monument is ter nagedachtenis van de mensen die in de vroegere joodse buurt woonden.


Door: Stella

Geen opmerkingen:

Een reactie posten