Zoeken in deze blog

donderdag 29 maart 2012

De Hindoeïstische goden

Het hindoeïsme kent wel duizenden verschillende soorten goden. Ik ga nu de belangrijkste paar goden beschrijven:

Brahma: Brahma is wat voor de Christenen de heilige drie-eenheid is. Brahma wordt afgebeeld met vier gezichten om zijn speciale kwaliteit de tonen. Brahma heeft vier gezichten omdat hij regeert over alle vier de windstreken.

Vishnu: Vishnu word gezien als de God die alles in het universum beschermt. Vishnu wordt afgebeeld als een man met vier armen. Sommige verbeelden dat hij rijdt op een adelaar, Garuda, samen met zijn vrouw Lakshmi. Sommige hindoes geloven ook in avatara’s (incarnaties van God) en dat Vishna tien keer op aarde komt in een andere vorm of avatara, om de wereld te redden.

Shiva: Shiva is de god van de vernietiging. Alles op aarde moet een keer vernietigt worden, en daar zorgt Shiva voor. Shiva wordt afgebeeld met vier armen, en in een hand een drietand en een cobra. Ook rijdt hij op een stier.

Ganesha: Ganesha neemt hindernissen weg en is de beschermheilige voor reizigers. Ook bidden hindoes voor Ganesha wanneer ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of wanneer ze gaan verhuizen. Ganesha wordt afgebeeld met een als hoofd een olifantenkop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten