Zoeken in deze blog

donderdag 29 maart 2012

De preekstoel in de Moskee


Deze blog gaat over de preekstoel in de moskee.De moskee waar wij zijn geweest heet Mescidi Aksamoskee. De preekstoel is bedoeld voor de imam (‘een voorganger in het gebed’). Er waren twee preekstoelen; de eerste was klein en leek te zweven, maar eigenlijk zat hij vast aan de muur en hij had een ladder die naar de zitplaats leidde. De tweede was een hele grote en had een lange trap die naar de zitting leidde. Ze waren allebei van hout gemaakt en hadden een lak laagje waardoor de preekstoelen glansde.
De grotere preekstoel gebruikt de imam op vrijdagen en op speciale- of feestdagen. De kleinere is dus voor maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag. De imam leidt dus het gebed vanaf de preekstoel en de moslims die volgen hem.

Een preekstoel kan ook wel kansel of spreekgestoelte genoemd worden. Het woord kansel is afgeleid van cancelli en betekent hek. Bij de traditionele kansel is het onderlichaam niet zichtbaar ook in de moskee die wij bezocht hebben was het onderlichaam van de imam ook niet zichtbaar. De preekstoel staat altijd aan de kant van de mihrab: een inham in een muur die loodrecht op de richting van mekka staat, de moslims bidden dus ook richting de mihrab.
Rechts op deze foto zie je de preekstoel die wordt gebruikt op vrijdagen en feestdagen het blauwe gedeelte in het midden is de mihrab.

Door: Lisanne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten