Zoeken in deze blog

donderdag 22 maart 2012

De Turkse gemeenschap

Donderdag 15 maart
Als ik het goed gehoord heb, heet deze moskee ‘Aksa’. De man die ons alles ging vertellen vond ik heel aardig/sympathiek . Hij vond het leuk om te vertellen en daardoor ga je het zelf ook leuk vinden. Hij was een lid van het bestuur.
Hij vertelde hoe de Turkse gemeenschap aan het gebouw kwam (daar zit een heel verhaal achter). Hier komt het verhaal.


Vroeger was de moskee een synagoge. De synagoge moest sluiten door de gevolgen van de tweede wereldoorlog. De Joodse mensen gaven de synagoge terug aan de gemeente. De Turkse mensen wilden de synagoge kopen maar de gemeente wilde dat niet. De Turkse mensen gaven niet op. Op een avond kraakten ze het gebouw en bleven daar. Ze gemeente gaf toe met als resultaat dat ze de synagoge mochten huren.
Maar in de koran staat dat het gebouw van hen zelf moet zijn. Om een lang verhaal kort te maken, de gemeente deed onderzoek of dat klopte en verkocht de synagoge voor heel veel geld. Dat geld moest binnen 6 maanden betaald zijn. Wat bijna onmogelijk is.
Weer gaven de Turkse mensen niet op en ze haalden het geld bij elkaar. Iedereen gaf geld en zo hadden ze het geld al snel bij elkaar. En konden ze eindelijk in het gebouw.
Wat ik zo mooi vind aan dit verhaal is dat ze nooit opgaven en samen werkten voor hun doel, de moskee. En ik denk dat we dat goed moeten onthouden. Geef nooit op!
Als laatste nog wat feitjes:
- Ze ‘horen’ bij de stichting Diyaret.
- Er kunnen 1500 mensen in (dat wordt wel proppen).
- Gemiddeld komen er per dag 300 bezoekers (zonder vrijdag)
- Op vrijdag komen er ongeveer 500 bezoekers.
- Op vrijdag hebben ze toestemming om 5x het gebed om te roepen.
- Ze doen het echter maar 1x (het middaggebed)
Door: Yaël

Geen opmerkingen:

Een reactie posten