Zoeken in deze blog

donderdag 22 maart 2012

Mescidi Asqa Moskee

Woensdag is de tweede klas naar de Mescidi Aqsa moskee. Deze moskee heeft een bijzondere geschiedenis en dat is waar ik het over ga hebben.
Het gebouw werd in 1842 ontworpen als Hoogduitse synagoge door architect Roodenburg

in opdracht van het bestuur van de askenazisch joodse gemeente in Den Haag. In 1844 werd de synagoge in gebruik genomen. De synagoge lag middenin de toenmalige Haagse Jodenbuurt.

Na de deportatie van de Haagse Joden in 1942 en 1943 stond de synagoge leeg, na de Tweede Wereldoorlog werd de synagoge samen met nog twee synagogen in ere hersteld. De joodse gemeenschap was na de oorlog echter sterk in aantal afgenomen, van 17.000 naar 2.000 daarom was het niet haalbaar om drie synagogen in stand te houden. De synagoge aan de Wagenstraat 101 werd in 1975 gesloten.
Tegelijkertijd nam het aantal moslims in Nederland toe. In 1955 werd de Mobarakmoskee aan de Oostduinlaan geopend. Door het toenemend aantal moslims in de jaren 70 gingen enkele moslims in gesprek met de gemeente Den Haag om een tweede moskee te openen, dat leverde niets op. Om die reden bezetten in 1978 enkele tientallen Turken de leegstaande synagoge, op 7 juli 1979 vond de eerste salat plaats. Na drie jaar onderhandelen werd het gebouw uiteindelijk verkocht en kwam de kwam de voormalige synagoge in 1981 in handen van de in 1978 opgerichte Turks Islamitische Vereniging (tegenwoordig: Islamitische Stichting Nederland) waarna de synagoge werd verbouwd tot moskee. In 1987 werden voor de moskee twee blauw/witte minaretten geplaatst van ruim 26 meter hoog.
De moskee is een gebedshuis en ontmoetingsplaats voor de gehele islamitisch Turkse gemeenschap in Den Haag en is niet bedoeld voor een bepaalde wijk. In de routes door Den Haag van City Mondial is de in de Haagse Chinatown gelegen moskee een vast bezoekadres.

Door: Duco

Geen opmerkingen:

Een reactie posten