Zoeken in deze blog

zondag 27 mei 2012

Vegetarisch eten in het Hindoeïsme

Hindoes zijn vegetarisch omdat ze respect hebben voor alles dat leeft. Veel hindoes willen hun geest en ziel zuiver houden. Ook willen ze geen geweld gebruiken tegenover dieren of mensen.

Het Rachelmonument

Den Haag heeft twee Joodse kindermonumenten: één bij het Rabbijn Maarsenplein en één in het Museon. "Rachel weent over haar kinderen" is de naam van het in de tentoonstelling hangende monument in het Museon.

De Diyanet


De Diyanet is kortgezegd een Turkse stichting die moskeeën helpt. Eigenaars van een moskee kunnen de moskee bij de Diyanet aanmelden. Dit heeft voordelen en nadelen. Een nadeel is dat de moskee dan van de Diyanet is en dat de eigenaren alles moeten overleggen. Maar het voordeel is dat ze dan geld van de Diyanet kunnen lenen voor onderhoud van de moskee.

De Moskee, de vrouwenafdeling

Nadat we een half
uurtje pauze hadden gehad, gingen we de moskee binnen.
Na een uitleg over de moskee mochten we vragen stellen. Dat deed ik dus: "Waarom zijn de vrouwen van de mannen gescheiden en waar zitten zij dan? Het antwoord daarop was: "Om ervoor te zorgen dat de mannen geen ‘onreine’ gedachten krijgen, de vrouwen bidden op een soort ‘balkon’."

woensdag 4 april 2012

De Joodse school

Iedereen gaat wel is naar het centrum. De meeste mensen kennen dan ook het Rabbijn Maarsenplein. Daar dichtbij zit de Bezemstraat. Daarom werd het vroeger ook het bezemplein genoemd. Vroeger zat er op dat plein geen eettentjes en mooie woningen maar onder andere een school die heel belangrijk was. Daarover ga ik nu iets vertellen:

De vluchtelingensynagoge aan de Stille Veerkade

De vluchtelingensynagoge aan de Stille Veerkade is net als de Jordaan in Amsterdam een belangrijke plek voor de Joden in Nederland.
Er waren in 1940 maar liefst 17.000 Joden in Den Haag, en het grootste deel woonde in de wijk vlakbij deze Synagoge.
Tot 1940 konden de Joden zich hier rustig te vestigen. Maar dat veranderde toen de Duitsers vielen Nederland binnen.
Meer dan 14.000 van de 17.000 Joden zijn helaas in de Tweede Wereldoorlog naar concentratiekampen gestuurd.
Daarvan is een bordje te vinden op de Synagoge.


Door: Floris

De Hindoestaanse gemeenschap

Ik was erg onder de indruk van de Mandir waar mijn klas een bezoek aan bracht, er werdt ons daar verteld dat de Hindoestanen al meerdere duizenden jaren voor CHR. leefden!! Wat ik ook erg interessant vond was dat wetenschappen die wij (de westerlingen) nu gebruiken al lang door de Hindoestanen waren bedacht of uitgevonden, en via de Arabieren naar het westen werden gebracht.

De geuren in de Mandir

Er zijn heel veel verschillende geuren in de Mandir, de meest gebruikte geur is wierrook en daar zijn ook weer heel veel verschillende soorten in; in totaal ongeveer 50. Wierrook zorgt er volgens het Hindoeïsme voor dat je chakra’s worden gestimuleerd, waardoor je beter en dieper kunt mediteren.

vrijdag 30 maart 2012

16.000 Joden

We lopen de grote Pathé voorbij en komen in de Gedempte Gracht. Daar komen we een opmerkelijk monument tegen: het Amalek Monument. Ontworpen door de beeldhouwer Dick Stins in 1967, gerenoveerd in 2007.
Terwijl wij allemaal terugdenken aan de Tweede Wereldoorlog en de vreselijke gebeurtenissen hier in deze buurt kijken we naar de drie personen op het bronzen reliëf.
En gezin van drie mensen die lijken te vluchten en een vierde aan hun voeten.

Het monument van de Grote Synagoge

In de Wagenstraat, midden in de huidige Chinese buurt, staat de Grote Synagoge, die 130 jaar lang als Joods gebedshuis werd gebruikt. Omdat er na de Tweede Wereldoorlog nog maar heel weinig Joden waren, wordt zij nu gebruikt als Turkse Moskee.

Een schatkamer in een donkere kelder

Helaas heb ik woensdag (14 maart) niet mee kunnen doen aan het project en dus ook niet de hindoe tempel de ‘Dew Mandir’ kunnen bezichtigen. Ik ga nu een stuk schrijven over de inrichting van deze tempel, maar zal het dus met de afbeeldingen op internet moeten doen.

donderdag 29 maart 2012

De preekstoel in de Moskee


Deze blog gaat over de preekstoel in de moskee.De moskee waar wij zijn geweest heet Mescidi Aksamoskee. De preekstoel is bedoeld voor de imam (‘een voorganger in het gebed’). Er waren twee preekstoelen; de eerste was klein en leek te zweven, maar eigenlijk zat hij vast aan de muur en hij had een ladder die naar de zitplaats leidde. De tweede was een hele grote en had een lange trap die naar de zitting leidde. Ze waren allebei van hout gemaakt en hadden een lak laagje waardoor de preekstoelen glansde.

De Minaret

Vandaag bracht ik met mijn klas een bezoek aan een moskee. Schoentjes uit, op sokken zeggen ze. Prima. Iedereen doet braaf zijn schoenen uit en gaat in de grote moskee op het tapijt zitten. Alles wat ik daar zag, voldeed niet aan de eisen die Geert Wilders stelde.

De geschiedenis van de Aqsa Moskee


Het is woensdag 14 maart 2012 en klas 2C komt bij de Turkse Aqsa Moskee in Den Haag. Daar vertelt een bestuurslid ons over de geschiedenis van deze Turkse Moskee:

De gemeenschap van een Mandir

Eergisteren moest de hele tweede klas als onderdeel van de projectdagen, naar een mandir, waaronder mezelf. Het was de bedoeling dat we daar met de tram heen gingen. Dus ik ging met een paar vrienden naar de mandir, uiteraard met de tram. Maar dankzij de tram kwamen we te laat. Daarna moesten mijn jaargenoten en ik naar andere bijzondere plekken in Den Haag wandelen en vervolgens bezoeken. Een dag eerder hoorde ik dat ieder een blog moest schrijven (waar ik dus nu mee bezig ben) met ieder een eigen onderwerp. De onderwerpen moesten gaan over dingen van de bezochte plekken. Waaronder dus mijn onderwerp, de gemeenschap van een Mandir.

De Hindoeïstische goden

Het hindoeïsme kent wel duizenden verschillende soorten goden. Ik ga nu de belangrijkste paar goden beschrijven:

Brahma: Brahma is wat voor de Christenen de heilige drie-eenheid is. Brahma wordt afgebeeld met vier gezichten om zijn speciale kwaliteit de tonen. Brahma heeft vier gezichten omdat hij regeert over alle vier de windstreken.

Vishnu: Vishnu word gezien als de God die alles in het universum beschermt. Vishnu wordt afgebeeld als een man met vier armen. Sommige verbeelden dat hij rijdt op een adelaar, Garuda, samen met zijn vrouw Lakshmi. Sommige hindoes geloven ook in avatara’s (incarnaties van God) en dat Vishna tien keer op aarde komt in een andere vorm of avatara, om de wereld te redden.

Shiva: Shiva is de god van de vernietiging. Alles op aarde moet een keer vernietigt worden, en daar zorgt Shiva voor. Shiva wordt afgebeeld met vier armen, en in een hand een drietand en een cobra. Ook rijdt hij op een stier.

Ganesha: Ganesha neemt hindernissen weg en is de beschermheilige voor reizigers. Ook bidden hindoes voor Ganesha wanneer ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of wanneer ze gaan verhuizen. Ganesha wordt afgebeeld met een als hoofd een olifantenkop.

De grafsteen van Spinoza


Baruch Spinoza werd op 24 november 1632 in Amsterdam geboren. Hij overleed in Den Haag op 21 februari 1677. Op 25 februari 1677 begeleidden zes karossen en een groot aantal aanzienlijken het stoffelijk overschot naar de Nieuwe Kerk aan het Spui waar het, niet ver van het graf van Jan de Witt, werd bijgezet. Het grafmonument ligt vlakbij de Nieuwe kerk in Den Haag.

vrijdag 23 maart 2012

Levi Lassen

Jacques Levi Lassen werd in februari 1884 als Jacob Levi geboren in het Duitse Bergen. Hij was het vierde en jongste kind van Mozes Levi en Fanny Hahn.
Jacobs twee oudere broers waren al op jonge leeftijd uit hun ouderlijk huis vertrokken en geëmigreerd. Nadat hij zijn einddiploma had behaald van de "Realschule der Israëlitische Gemeinde" en zijn vader was gestorven, moest Jacob voor het inkomen van het gezin zorgen.
Hij ging voor Siegmund Strauss werken, een groot winkelbedrijf in textiel. Toen er in 1904 een winkel van Siegmund Strauss werd geopend in Den Haag, werd Jacob er de baas van en kwam zo dus in Nederland terecht.

Hoeveel mensen bezoeken de Moskee?

Vandaag, tijdens het Tweedeklassenproject, zijn we in een Moskee in Den Haag geweest, hier zag ik dat alle moslims tijdens het bidden op de grond knielen (er zijn bijna geen stoelen en soms moet je je eigen kleedje meenemen). Op het tapijt waren kleine ruimtes ingedeeld, voor elke moslim één. Hieraan kon je aflezen hoeveel moslims er precies in de Moskee passen.

De kleuren van het Hindoeïsme

Toen ik met school in de Dew Mandir was, heb ik gezien dat de kleuren in het Hindoeïsme erg belangrijk zijn. De hindoes geloven dat er in elke kleur positieve en negatieve energie zit. Voor bijna elk ritueel is er een speciale kleur.
Zo heb je de kleur wit, dit wordt altijd gedragen bij een crematie of begrafenis. Witte kleding draagt de minste negatieve energie bij zich. En daarom is die kleur bij een crematie het meest gepast. Ook de kleur rood is belangrijk. Dit is de kleur van de godin Durga.

donderdag 22 maart 2012

Zijn hindoes echte feestbeesten?

Voor deze vraag gaan we naar een Mandir. Want zijn Hindoes nou feestbeesten of niet? Mijn eerste antwoord was: Eigenlijk zijn er zoveel feesten dat het elke dag feest kan zijn. Maar dat doen ze natuurlijk niet. De grootste en populairste twee zijn de Holi en de Divali.

De Moskee: diplomaten

Hi! Lezers van mijn blog!
Vandaag natuurlijk weer een geweldige dag gehad. De hele dag met school door de stad gewandeld en met de tram naar Ypenburg en Oud Rijswijk geweest.

Echt een heel vermoeide dag. Blij dat ik nu thuis ben! Maar nu moet ik een blog gaan schrijven over diplomaten, nou ja zeg hoe verzin je het hé? Blogs schrijven over wat ik heb meegemaakt elke dag en over wat ik gedaan heb vind ik wel makkelijk maar dit?! Ik ga denk ik zo beginnen:

De Turkse gemeenschap

Donderdag 15 maart
Als ik het goed gehoord heb, heet deze moskee ‘Aksa’. De man die ons alles ging vertellen vond ik heel aardig/sympathiek . Hij vond het leuk om te vertellen en daardoor ga je het zelf ook leuk vinden. Hij was een lid van het bestuur.
Hij vertelde hoe de Turkse gemeenschap aan het gebouw kwam (daar zit een heel verhaal achter). Hier komt het verhaal.

Mescidi Asqa Moskee

Woensdag is de tweede klas naar de Mescidi Aqsa moskee. Deze moskee heeft een bijzondere geschiedenis en dat is waar ik het over ga hebben.
Het gebouw werd in 1842 ontworpen als Hoogduitse synagoge door architect Roodenburg

in opdracht van het bestuur van de askenazisch joodse gemeente in Den Haag. In 1844 werd de synagoge in gebruik genomen. De synagoge lag middenin de toenmalige Haagse Jodenbuurt.

Schoenen uitdoen in de Moskee

Moslims doen voordat ze een moskee bezoeken altijd hun schoenen uit. Dat doen ze uit respect voor Allah. Er zit een heleboel vuil aan je schoenen van de straat, en daarom vinden moslims het niet gepast om hun schoenen aan te houden tijdens een bezoek aan iets wat het huis van god is. ik snap wel dat ze dat doen, er staan veel mooie dingen in een moskee en als daar vuil op komt zou ik ook zo'n verbod maken.

De Mandir: de kleding


Als een hindoe naar de mandir gaat draagt hij/zij meestal traditionele kleding. Zoals de sari, een lap stof die vijf tot zeven meter lang kan zijn en één meter breed is, die de vrouwen om zich heen slaan. De meeste sari’s zijn van een mooie stof met allemaal verschillende patronen erin geweven.

vrijdag 16 maart 2012

De Dew Mandir

We begonnen de dag bij de Dew Mandir, op de Gaslaan. Een Mandir is een heilige tempel voor de hindoes. De Dew Mandir was kleiner dan ik had verwacht, maar toch verbluffend mooi. Bij aankomst moesten we onze schoenen uitdoen, zodat we geen vuil mee naar binnen brachten.